Switch on the EIT in customizer!
Home Kultura i edukacja „Roladki z kurczaka”, „Lasagne z dynią”, „Warkocz jesienny”. Zwycięskie dania w wykonaniu uczniów ZSP 2. [PRZEPISY]

„Roladki z kurczaka”, „Lasagne z dynią”, „Warkocz jesienny”. Zwycięskie dania w wykonaniu uczniów ZSP 2. [PRZEPISY]

by admin
35 wyświetleń

W dniu 21 października 2021r w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie odbył się już po raz ósmy konkurs kulinarny „I Ty możesz zostać Masterszefem!” w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 18 – 22 październik 2021.

Organizatorami konkursu byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z jednostkami terenowymi Młodzieżowym Centrum Kariery i Hufcem Pracy 5-11 w Bełchatowie, a także Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie i Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie.

Honorowy Patronat nad konkursem objęła Starosta Powiatu Bełchatowskiego Pani Dorota Pędziwiatr, która ufundowała nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce oraz drobne prezenty dla pozostałych uczestników Konkursu. Łódzka Wojewódzka Komenda OHP również przekazała upominki dla uczestników konkursu, którzy zajęli pierwsze trzy miejsca.

W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia uczący się zawodu kucharza (uczestnicy HP 5-11 Bełchatów) i Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 2 godzin ugotować według autorskiego pomysłu jesienną przekąskę. Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, ocena smaku.

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Jak co roku komisja miała bardzo ciężkie zadanie by wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie dani zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie.

Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się: Tortilla jesienna, Pizzerinki, Frytki z dyni i cukinii w towarzystwie koktajlu mandarynkowego, Przekąska jesienna na bazie herbatników, Pizza zawijana – ślimaczki, Chlebek czosnkowy z jajkiem i awokado, Paszteciki grzybowe w cieście francuskim.

Ostatecznie po dokonaniu oceny potraw wyłoniono zwycięzców i bezkonkurencyjni okazali się:
Kinga Peryga i Oliwia Pietryszka, które za potrawę „Roladki z kurczaka z puree z dyni” zajęły I miejsce.
Mateusz Gawlik i Mateusz Sobański za potrawę „Lasagne z dynią, szpinakiem i serkiem szałwiowym beszamelem” zajęli II miejsce.
III miejsce otrzymały Wiktoria Wrońska i Wiktoria Zaremba za potrawę „Warkocz jesienny”.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w Konkursie, a zwycięzcom gratulujemy wygranej. Zapraszamy do udziału w konkursie już za rok.

Roladki z kurczaka z puree z dyni

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok.270 g)
  • 5 sztuk suszonych morel
  • pół małego jabłka
  • 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej -1 cebula
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 500 g dyni
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Pierś oczyszczamy i rozbijamy. Na nią kładziemy morelę i jabłko. Zwijamy w szynkę zawijamy ciasno w folie spożywczą. W między czasie przygotowujemy puree z dyni. Roladę gotujemy. Gotową kroimy i kładziemy na puree z dyni.

Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem pod szałwiowym beszamelem.

WARSTWA DYNIA

  • 2 kg kawałek dyni (lub 2 szklanki już gotowego pure z upieczonej dyni)
  • 50 g parmezanu sól, pieprz do smaku WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM 300 g szpinaku 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku sól, pieprz
  • 300 g serka koziego ( można zastąpić ricottą)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz BESZAMEL
  • 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml mięte kilka listków szałwii
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

DODATKOWO:

  • płaty do łazanii
  • 100 g żółtego sera

WARSTWA DYNIA:

Dynię upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 50 minut. Wydrążyć ze skórki i rozgnieść/zmiksować. Można też wykorzystać wcześniej zrobione pure z dyni). Wymieszać z parmezanem, posolić i popieprzyć.

WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zmięknie, posolić, popieprzyć, odstawić. Serek kozi wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.

BESZAMEL: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zmieszać. Jak się lekko zarumieni wlać mleko, dodać listki szałwii i mieszając co jakiś czas zagotować aż sos zgęstnieje. Usunąć szałwię, posolić i popieprzyć do smaku, dodać gałkę.

ZŁOŻENIE W CAŁOŚĆ: W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu i rozprowadzić go po dnie. Wyłożyć płaty, na to połowę masy dyniowej i przykryć warstwą płatów makaronowych. Płaty posmarować kilkoma łyżkami beszamelu, wyłożyć szpinak, rozprowadzić równomiernie, wyłożyć na to serek i rozsmarować. Przykryć warstwą płatów, posmarować beszamelem (w środku może być mniej sosu beszamelowego – warto zachować go najwięcej na warstwę wierzchnią). Wyłożyć dynię, przykryć płatami i wylać resztę sosu – musi być go tyle, żeby pokrył wszystkie płaty. Na to wysypać ser żółty. Naczynie przykryć warstwą folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30 minut, zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.

Warkocz Jesienny

  • ciasto francuskie
  • pieczarki 0,5 kg
  • pierś z kurczaka 2szt
  • wegeta
  • ser w kostce 400g
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt
  • marchewka 2 szt

Wykonaj obróbkę wstępna surowców. Ciasto francuskie rozłóż na blacie boki ciasta potnij na 1 cm paski na środek ciasta ułóż pierś z kurczaka lekko rozbitą i powegetowaną. Na oleju podsmaż pieczarki z cebula, gotowe rozłóż na piersiach z kurczaka. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach posyp nim całość . Następnie zaplatać naciętą boki w warkocza i posmarować górę roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnia i piec w 190*C przez godzinę. Marchewkę ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce. Gotowe danie ułóż na talerzu .


Autor artykułu i zdjęć: Agnieszka Klepacka i Monika Cacek MCK Bełchatów

0 komentarz
0

Może Cię zainteresować

skomentuj