Już od dłuższego czasu, słyszymy w stacjach radiowych o podwyżkach cen wielu produktów. Doszło do tego, że warzywa są droższe od mięsa. Czasy, kiedy za kilogram ziemniaków trzeba było zapłacić 1,50 zł dawno minęły.
Dzisiaj za ich kilogram trzeba zapłacić 3 zł, za kilogram kapusty 10 zł. Cena pietruszki przerosła nasze najśmielsze oczekiwania- to aż 22 zł za kilogram. Ekonomiści nie są zdziwieni rosnącymi cenami i informują, że to nie koniec. Ma być jeszcze drożej. Pan Adam Janik od 1994 roku prowadzi swój sklep w centrum Rzeszowa. Można u niego kupić artykuły spożywcze, mięso, wędliny, owoce i warzywa.
Sam przyznał, że jeszcze takiego skoku cen jak dziś, nie pamięta. „W hurcie podrożało dosłownie wszystko. Ziemniaki sprzedaję już po 2,40 zł za kilogram. Cebule po 5 zł za kilo, a starą marchewkę po 3,5 zł. 25-kilogramowy worek kapusty jesienią kosztował w hurcie 20 zł. Dzisiaj już 80 zł” – wylicza sprzedawca na łamach portalu nowiny24.pl. Znacznie wzrosły również ceny czereśni. Za kilogram musimy zapłacić od 52-70 zł. „Zakupy są coraz droższe.
Mając 50 zł w portfelu trudno dzisiaj przygotować obiad dla pięcioosobowej rodziny. Kilogram schabu na kotlety to 22 zł, ziemniaki około 6 zł, czerwona kapusta, jabłko i cebula na surówkę łącznie około 15 zł. Jeśli doliczymy do tego produkty na zupę oraz chleb, masło, mleko i 20 dkg wędliny na kolację, bez 70 zł nie ma nawet co iść do sklepu.
Nie pamiętam, kiedy było tak drogo”– załamuje się Pani Monika w nowiny24.pl. Wybierając się do marketu, możemy zauważyć, że 2.5 kg ananasa kosztuje mniej niż 2,5 kg jabłek. Takich porównań jest znacznie więcej.
autor: złotko/nowiny24
1 komentarzy
I co mnie to obchodzi jak jadam tylko w restauracjach a w domu to tylko kawę pije.