Home Rozmaitości Wigilijne potrawy. Zupy na świąteczny stół. Przepisy.

Wigilijne potrawy. Zupy na świąteczny stół. Przepisy.

by admin
33 wyświetleń

Potrawy wigilijne w Polsce to niezwykle ważny element przygotowania do obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Wieczerza wigilijna i to, co pojawia się podczas niej na stole, jest symboliczne i w wielu domach przywiązuje się bardzo dużą wagę do tego, aby żadnej z potraw nie zabrakło podczas tej wyjątkowej kolacji. Wiele z serwowanych potraw to receptury o wielowiekowej tradycji, inne są bardziej współczesne i noszą piętno zmieniających się na przestrzeni lat warunków ekonomicznych i kulturowych. W zależności od regionu kanon potraw wigilijnych jest nieco inny, niemniej jednak wszędzie wieczerza ma charakter postny, bezmięsny.

BARSZCZ CZERWONY

Składniki na barszcz:

  • 2 kg buraków,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 goździki,
  • 4 łyżki octu lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

WYPRÓBUJ PRZEPIS:

  1. Wyszoruj dokładnie buraki (nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko przekrój na ćwiartki. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół.
  3. Włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Dodaj ząbki czosnku i przyprawy.
  4. Barszcz doprowadź do zagotowania i od razu przykręć palnik, aby buraki nie straciły koloru.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  6. Po tym czasie zestaw z ognia, dodaj ocet i przecedź przez sitko.

Składniki na uszka (około 65 sztuk):

  • 400 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/3 kostki masła lub oleju rzepakowego,
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 40 g suszonych grzybów,
  • pół cebuli,
  • 50 g kapusty kiszonej,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop. Stopniowo wlewaj je do mąki i delikatnie mieszaj. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Włóż je do miski i przykryj folią. Odstaw na 20 minut.
  2. Podsmaż cebulę na łyżce masła. Dodaj wcześniej namoczone grzyby i kiszoną kapustę i podduś na patelni przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj małe koła lub kwadraty (szkoły lepienia uszek są różne). Nałóż do nich farsz i dokładnie zawij i zlep. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia

ZUPA GRZYBOWA

Składniki:
  • 40 dag suszonych grzybów,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • kieliszek białego, półwytrawnego wina,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Zalej suszone grzyby letnią wodą, nakryj i odstaw na godzinę, aby zmiękły.
  2. Odsącz grzyby, ale nie wylewaj wody (przyda się do wykończenia zupy).
  3. W dużym garnku podgrzej bulion.
  4. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle.
  5. Dodaj do niej grzyby, białe wino i chwilę przesmaż.
  6. Do pogrzanego bulionu dodaj grzyby razem z podsmażoną cebulką. Wlej również wodę pozostałą z odsączenia grzybów.
  7. Dorzuć pokrojoną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 
  8. Gotuj zupę grzybową wigilijną zabielaną przez około 45 minut.
  9. Na koniec zabiel zupę śmietaną. 
0 komentarz
0

Może Cię zainteresować

skomentuj