Potrawy wigilijne w Polsce to niezwykle ważny element przygotowania do obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Wieczerza wigilijna i to, co pojawia się podczas niej na stole, jest symboliczne i w wielu domach przywiązuje się bardzo dużą wagę do tego, aby żadnej z potraw nie zabrakło podczas tej wyjątkowej kolacji. Wiele z serwowanych potraw to receptury o wielowiekowej tradycji, inne są bardziej współczesne i noszą piętno zmieniających się na przestrzeni lat warunków ekonomicznych i kulturowych. W zależności od regionu kanon potraw wigilijnych jest nieco inny, niemniej jednak wszędzie wieczerza ma charakter postny, bezmięsny.
BARSZCZ CZERWONY
Składniki na barszcz:
2 kg buraków,
1 marchewka,
1/2 selera,
1 kwaśne jabłko,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarenka pieprzu,
1 łyżeczka majeranku,
2 goździki,
4 łyżki octu lub soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku.
WYPRÓBUJ PRZEPIS:
Wyszoruj dokładnie buraki (nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki.
Jabłko przekrój na ćwiartki. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół.
Włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Dodaj ząbki czosnku i przyprawy.
Barszcz doprowadź do zagotowania i od razu przykręć palnik, aby buraki nie straciły koloru.
Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Po tym czasie zestaw z ognia, dodaj ocet i przecedź przez sitko.
Składniki na uszka (około 65 sztuk):
400 g mąki pszennej,
3/4 szklanki wody,
1/3 kostki masła lub oleju rzepakowego,
szczypta soli
Składniki na farsz:
40 g suszonych grzybów,
pół cebuli,
50 g kapusty kiszonej,
szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop. Stopniowo wlewaj je do mąki i delikatnie mieszaj. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Włóż je do miski i przykryj folią. Odstaw na 20 minut.
Podsmaż cebulę na łyżce masła. Dodaj wcześniej namoczone grzyby i kiszoną kapustę i podduś na patelni przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj małe koła lub kwadraty (szkoły lepienia uszek są różne). Nałóż do nich farsz i dokładnie zawij i zlep. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia
ZUPA GRZYBOWA
Składniki:
40 dag suszonych grzybów,
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
1 cebula,
1 marchewka,
1 ząbek czosnku,
3 listki laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu,
150 g śmietany 18%,
kieliszek białego, półwytrawnego wina,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zalej suszone grzyby letnią wodą, nakryj i odstaw na godzinę, aby zmiękły.
Odsącz grzyby, ale nie wylewaj wody (przyda się do wykończenia zupy).
W dużym garnku podgrzej bulion.
Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle.
Dodaj do niej grzyby, białe wino i chwilę przesmaż.
Do pogrzanego bulionu dodaj grzyby razem z podsmażoną cebulką. Wlej również wodę pozostałą z odsączenia grzybów.
Dorzuć pokrojoną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Gotuj zupę grzybową wigilijną zabielaną przez około 45 minut.