351
Potrawy wigilijne w Polsce to niezwykle ważny element przygotowania do obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Wieczerza wigilijna i to, co pojawia się podczas niej na stole, jest symboliczne i w wielu domach przywiązuje się bardzo dużą wagę do tego, aby żadnej z potraw nie zabrakło podczas tej wyjątkowej kolacji. Wiele z serwowanych potraw to receptury o wielowiekowej tradycji, inne są bardziej współczesne i noszą piętno zmieniających się na przestrzeni lat warunków ekonomicznych i kulturowych. W zależności od regionu kanon potraw wigilijnych jest nieco inny, niemniej jednak wszędzie wieczerza ma charakter postny, bezmięsny.
BARSZCZ CZERWONY
Składniki na barszcz:
- 2 kg buraków,
- 1 marchewka,
- 1/2 selera,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 goździki,
- 4 łyżki octu lub soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
WYPRÓBUJ PRZEPIS:
- Wyszoruj dokładnie buraki (nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko przekrój na ćwiartki. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół.
- Włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Dodaj ząbki czosnku i przyprawy.
- Barszcz doprowadź do zagotowania i od razu przykręć palnik, aby buraki nie straciły koloru.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie zestaw z ognia, dodaj ocet i przecedź przez sitko.
Składniki na uszka (około 65 sztuk):
- 400 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/3 kostki masła lub oleju rzepakowego,
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 40 g suszonych grzybów,
- pół cebuli,
- 50 g kapusty kiszonej,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop. Stopniowo wlewaj je do mąki i delikatnie mieszaj. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Włóż je do miski i przykryj folią. Odstaw na 20 minut.
- Podsmaż cebulę na łyżce masła. Dodaj wcześniej namoczone grzyby i kiszoną kapustę i podduś na patelni przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i wykrawaj małe koła lub kwadraty (szkoły lepienia uszek są różne). Nałóż do nich farsz i dokładnie zawij i zlep. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia
ZUPA GRZYBOWA
Składniki:
- 40 dag suszonych grzybów,
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- 150 g śmietany 18%,
- kieliszek białego, półwytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zalej suszone grzyby letnią wodą, nakryj i odstaw na godzinę, aby zmiękły.
- Odsącz grzyby, ale nie wylewaj wody (przyda się do wykończenia zupy).
- W dużym garnku podgrzej bulion.
- Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle.
- Dodaj do niej grzyby, białe wino i chwilę przesmaż.
- Do pogrzanego bulionu dodaj grzyby razem z podsmażoną cebulką. Wlej również wodę pozostałą z odsączenia grzybów.
- Dorzuć pokrojoną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Gotuj zupę grzybową wigilijną zabielaną przez około 45 minut.
- Na koniec zabiel zupę śmietaną.