Wigilijna zupa grzybowa z makaronem, sernik po szczercowsku ale też pierniczki świąteczne, czy piernikowe bombki z niespodzianką – jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego oraz na Tradycyjne Pierniki Świąteczne wybrało najsmaczniejsze potrawy i wypieki świąteczne.
Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego po raz drugi. Wpłynęło blisko 300 zgłoszeń.
– Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – mówi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne.
Do pierwszej z nich zgłoszone zostały znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i
potrawy mięsne. W kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy otrzymaliśmy ciekawe propozycje oryginalnych wypieków, których przepisy często goszczą w domach od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury. Wśród nich: serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki.
Oceniając Tradycyjne Pierniki Świąteczne, komisja nagrodziła prace w dwóch kategoriach wiekowych: 6-10 i 11-15 lat.
Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace biorąc pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego, produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku.
Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: ogórki kwaszone po łowicku, twaróg tradycyjny, „tworóg” z Dionizowa, miód z doliny rzeki Mrogi, piotrkowski miód wielokwiatowy, masło z Głuchowa, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, kompot wiśniowy po łowicku, powidła śliwkowe łowickie, kapusta kiszona w główkach.
Spośród produktów lokalnych, za które uznawano produkty pochodzące z terenu Łódzkiego, najczęściej wybierano nabiał z lokalnych mleczarni, owoce i warzywa z przydomowych ogródków, jaja od własnych kur, samodzielnie wykonane przetwory oraz mąkę z lokalnych młynów.
Kategoria „Tradycyjna Potrawa Wigilijna”
III miejsce – “karp inaczej”
Klaudia Penciak – gm. Szczerców, powiat bełchatowski.
Kategoria „Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy”
I miejsce – sernik po szczercowsku
Anna Sztuk – gm. Szczerców, powiat bełchatowski,
Tradycyjne Pierniki Świąteczne – wyróżnienie
Oliwia Pokrop – gm. , gmina Bełchów, powiat łowicki, pierniki Oliwii
Kategoria 11-15 lat
III miejsce – przepis na pierniki od babci Marysi z Bełchatowa
Helena Zajda – gm. Bełchatów, powiat bełchatowski.
Wyróżnienia:
Natalia Pokrop – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniczki Natalii
Rozalia Gajewska – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki
Marcel Zarębski – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki
Szymon Ekner – m. Zelów, powiat bełchatowski, tradycyjne pierniczki świąteczne
Alicja Gajewska – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki
Maria Papiernik – gm. Bełchów, powiat łowicki, ciasto na pierniki bełchowskie
źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego