Dożynki Diecezjalno-Wojewódzkie w Uniejowie odbyły się 20 września. W wydarzeniu wzięły udział m.in. Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Drużbice, Szczercowa i Ruśca. Nasi reprezentanci wzięli udział w konkursach na najlepszą potrawę, najlepsze ciasto i wieniec dożynkowy.
Sześć potraw z powiatu bełchatowskiego rywalizowało o tytuł tej najlepszej i nagrodę finansową dla autorów. KGW Załuże (gmina Szczerców) upiekło tort czekoladowy z niespodzianką i ugotowało barszcz z rosołu i naturalnego zakwasu z buraków czerwonych. Do niego były pierogi z mięsem i grzybami oraz krokiety z grzybami i kapustą.
Panie z KGW Stefanów (gmina Drużbice) zaserwowały zupę gulaszową z żelaznymi kluskami, gospodynie ze Zwierzyńca (gmina Drużbice) podały bigos na białej kapuście. Z kolei KGW Dąbrowianki (Dąbrowa Rusiecka, gmina Rusiec) upiekły pasztet z cukinii i mielonego mięsa („Dąbrowski przysmak”) oraz miodownik z polewą orzechowo-czekoladową, przekładany masą krówkową i kremem („Rusiecka rozkosz”).
Przepyszne ciasto Dąbrowianek ma teraz szansę na karierę w Łódzkiem, jako laureat drugiego miejsca w konkursie kulinarnym. Jury oceniało nie tylko walory smakowe, ale dużą wartość przykładało do wykorzystania produktów lokalnych, jak mleko, masło, orzechy, miód, czy-użyte w „Rusieckiej rozkoszy” – bełchatowskie krówki „Majami”.
– Dziękujęmy Państwu za zaangażowanie i trud poświęcony wszelkim przygotowaniom. Prezentując walory smakowe naszych lokalnych potraw, jak i wizerunkowe wieńca dożynkowego promowaliście atrakcyjność i bogactwo Powiatu Bełchatowskiego. To nie tylko służy zacieśnianiu więzi społecznych, ale także buduje tożsamość lokalną i regionalną – powiedziała Starosta Bełchatowski Dorota Pędziwiatr.
Przybyli goście otrzymali od starosty pamiątkowe podziękowania i słodkie upominki.
źródło: Starostwo Powiatowe