Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Bełchatowie informuje o aktualnej sytuacji związanej z rozprzestrzenianiem się ptasiej grypy. W gospodarstwie położonym w Gminie Drużbice przeprowadzono dochodzenie epizodyczne oraz pobrano próbki do badań w kierunku HPAI od kilkunastu sztuk kur niosek.
W dniu wczorajszym z Państwowego Instytutu Weterynaryjno – Badawczego w Puławach wpłynęły wyniki, które potwierdziły, iż w dostarczonym materiale stwierdzono obecność wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8. Kury przed padnięciem były osowiałe, wcześniej przestały jeść i pić. Dodatkowym objawem było zasinienia dzwonków i grzebieni a tuż przed padnięciem wystąpiła u nich zauważalna nerwowość.
W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, wdrażane są wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków. Drób poddawany jest zabiciu i utylizacji, a wokół ognisk zostały wyznaczone obszary zapowietrzone (w promieniu 3 km) i zagrożone (w promieniu 10 km).
Rozprzestrzeniająca się choroba ma związek z migracją przez terytorium Polski dzikich ptaków drapieżnych i blaszkodziobych, które są rezerwuarem wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków – H5N8. Głównymi przenosicielami wirusa są przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, czyli dzikie kaczki, gęsi i łabędzie. Drób może się zakazić jeżeli korzysta z tych samych siedlisk, np. zbiorników wodnych, gdzie bytowały dzikie ptaki.
O grypie ptaków – Grypa ptaków (AI – Avian influenza), d. pomór drobiu (FP – Fowl plaque), należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.
Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A. (czynnik etiologiczny: wirus z rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus).
Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z:
- kałem
- wydzieliną z oczu
- wydzieliną z dróg oddechowych
- wydychanym powietrzem.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Grypa ptaków zwykle nie jest chorobotwórcza dla ludzi, niemniej jednak przy kontaktach z drobiem należy dochować należytej staranności w zakresie higieny osobistej. Na ptasią grypę nie ma skutecznych leków. Chorobę zwalcza się metodami administracyjnymi, poprzez likwidację zakażonych stad.
Mając na uwadze powyższe informacje Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Bełchatowie przestrzega, aby drób utrzymywać w sposób bezwzględnie uniemożliwiający kontakt z dzikimi ptakami, miejscami ich bytowania oraz o zaostrzeniu zasad bioasekuracji w gospodarstwach.
źródło: Starostwo Powiatowe