W dniu 21 października 2021r w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie odbył się już po raz ósmy konkurs kulinarny „I Ty możesz zostać Masterszefem!” w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 18 – 22 październik 2021.
Organizatorami konkursu byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z jednostkami terenowymi Młodzieżowym Centrum Kariery i Hufcem Pracy 5-11 w Bełchatowie, a także Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie i Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie.
Honorowy Patronat nad konkursem objęła Starosta Powiatu Bełchatowskiego Pani Dorota Pędziwiatr, która ufundowała nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce oraz drobne prezenty dla pozostałych uczestników Konkursu. Łódzka Wojewódzka Komenda OHP również przekazała upominki dla uczestników konkursu, którzy zajęli pierwsze trzy miejsca.
W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia uczący się zawodu kucharza (uczestnicy HP 5-11 Bełchatów) i Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 2 godzin ugotować według autorskiego pomysłu jesienną przekąskę. Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, ocena smaku.
Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Jak co roku komisja miała bardzo ciężkie zadanie by wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie dani zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie.
Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się: Tortilla jesienna, Pizzerinki, Frytki z dyni i cukinii w towarzystwie koktajlu mandarynkowego, Przekąska jesienna na bazie herbatników, Pizza zawijana – ślimaczki, Chlebek czosnkowy z jajkiem i awokado, Paszteciki grzybowe w cieście francuskim.
Ostatecznie po dokonaniu oceny potraw wyłoniono zwycięzców i bezkonkurencyjni okazali się:
Kinga Peryga i Oliwia Pietryszka, które za potrawę „Roladki z kurczaka z puree z dyni” zajęły I miejsce.
Mateusz Gawlik i Mateusz Sobański za potrawę „Lasagne z dynią, szpinakiem i serkiem szałwiowym beszamelem” zajęli II miejsce.
III miejsce otrzymały Wiktoria Wrońska i Wiktoria Zaremba za potrawę „Warkocz jesienny”.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w Konkursie, a zwycięzcom gratulujemy wygranej. Zapraszamy do udziału w konkursie już za rok.






























Roladki z kurczaka z puree z dyni
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (ok.270 g)
- 5 sztuk suszonych morel
- pół małego jabłka
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej -1 cebula
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 500 g dyni
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Pierś oczyszczamy i rozbijamy. Na nią kładziemy morelę i jabłko. Zwijamy w szynkę zawijamy ciasno w folie spożywczą. W między czasie przygotowujemy puree z dyni. Roladę gotujemy. Gotową kroimy i kładziemy na puree z dyni.
Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem pod szałwiowym beszamelem.
WARSTWA DYNIA
- 2 kg kawałek dyni (lub 2 szklanki już gotowego pure z upieczonej dyni)
- 50 g parmezanu sól, pieprz do smaku WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM 300 g szpinaku 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku sól, pieprz
- 300 g serka koziego ( można zastąpić ricottą)
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz BESZAMEL
- 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml mięte kilka listków szałwii
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
DODATKOWO:
- płaty do łazanii
- 100 g żółtego sera
WARSTWA DYNIA:
Dynię upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 50 minut. Wydrążyć ze skórki i rozgnieść/zmiksować. Można też wykorzystać wcześniej zrobione pure z dyni). Wymieszać z parmezanem, posolić i popieprzyć.
WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zmięknie, posolić, popieprzyć, odstawić. Serek kozi wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.
BESZAMEL: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zmieszać. Jak się lekko zarumieni wlać mleko, dodać listki szałwii i mieszając co jakiś czas zagotować aż sos zgęstnieje. Usunąć szałwię, posolić i popieprzyć do smaku, dodać gałkę.
ZŁOŻENIE W CAŁOŚĆ: W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu i rozprowadzić go po dnie. Wyłożyć płaty, na to połowę masy dyniowej i przykryć warstwą płatów makaronowych. Płaty posmarować kilkoma łyżkami beszamelu, wyłożyć szpinak, rozprowadzić równomiernie, wyłożyć na to serek i rozsmarować. Przykryć warstwą płatów, posmarować beszamelem (w środku może być mniej sosu beszamelowego – warto zachować go najwięcej na warstwę wierzchnią). Wyłożyć dynię, przykryć płatami i wylać resztę sosu – musi być go tyle, żeby pokrył wszystkie płaty. Na to wysypać ser żółty. Naczynie przykryć warstwą folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30 minut, zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
Warkocz Jesienny
- ciasto francuskie
- pieczarki 0,5 kg
- pierś z kurczaka 2szt
- wegeta
- ser w kostce 400g
- jajko 1 szt
- cebula 1 szt
- marchewka 2 szt
Wykonaj obróbkę wstępna surowców. Ciasto francuskie rozłóż na blacie boki ciasta potnij na 1 cm paski na środek ciasta ułóż pierś z kurczaka lekko rozbitą i powegetowaną. Na oleju podsmaż pieczarki z cebula, gotowe rozłóż na piersiach z kurczaka. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach posyp nim całość . Następnie zaplatać naciętą boki w warkocza i posmarować górę roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnia i piec w 190*C przez godzinę. Marchewkę ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce. Gotowe danie ułóż na talerzu .
Autor artykułu i zdjęć: Agnieszka Klepacka i Monika Cacek MCK Bełchatów